Jdi na obsah Jdi na menu
 


jak stříhat drápky

reklama-1.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Každý rok by se měly králíčkovi zastřírávat drápky. Měly byste kontrolovat, jestli také králík nemá moc dlouhé zuby. Na poprvé si to nechte předvíst veterinářem, ale pak si to můžete dělat samy. Zde máte návod, jak králíkovy stříhat drápky:

Návod na stříhání drápků doma :

1) Králíka posaďte buď na klín, nebo na stůl s protiskluzovou podložkou, nebo prostě aby to neklouzalo. Pokud je zvíře plaché a neklidné(viz.. výchova a ochodčení), musíte pracovat ve dvou, tak, že jeden králíka uchopí za volnou kůži na zádech a položí na bok a druhý stříhá drápky.

2) Při stříhání uchopte tlapku mezi palcem a ukazováčkem a jemně roztáhněte bříška prstů- Palcem odhrňte srst, aby byly drápky volné.

RADA : Uvnitř drápků procházejí krevní cévy a nervová zakončení ( takzvaný život ). Ty nesmíte poranit, jinak bude zvíře krvácet a trpět bolestí. Pokud se tak ale omylem stane, tak nepanikařte - ránu vymyjte čistou vodou a vydezinfikujte jódem.

3) Drápky stříhejte asi půl centimetru od cévy, šikmo směrem dolů. Zatímco u drápků bez pigmentovaného zabarvení je živá část načervenalá a dobře rozpoznatelná, u tmavých drápků není vidět skoro vůbec. Zviditelnit jí můžete podržíte-li pod drápkem rozsvícenou baterku.

(zde je zhruba naznačeno, kde se má stříhat.)

 

Kontrola zubů
Přední zuby - hlodáky králíkům přirozeně dorůstají, ale při správném krmení, si je ušáci samy  obrušují.
Jinak je tomu tak, když má králík vrozenou vadu postavení chrupu, v takovém případě do sebe zoubky dobře nezapadají a rostou tak dlouho, až králík nemůže přijímat potravu. Aby nezemřel hlady, musíte chodit na pravidelné zkracování ke zvěrolékaři. Ovšem i zdravému králíčkovi zoubky pravidelně musíme kontrolovat, aby jsme zabránili případným problémům.

(správně postavený chrup králíka.)