Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak je to se zverimexy

4. 11. 2020

Pokud vzpomínám na svá dětská léta, neodmyslitelně k nim patří návštěvy blízkého zverimexu. Dokonce i má první zvířátka od tam pocházela. Jak jsem však stárla a moudřela, začala jsem postupně odhalovat i temné stránky tohoto světa a obchodů se zvířátky jakbysmet. I proto nyní každého chovatele začátečníka odrazuji od pořízení zvířátka právě od tam, jak jste si mohli všimnout napříč celým králíknetem, a zde bych ráda popsala, proč to není dobrý nápad. 

Takže zaprvé - nezáleže na tom, co má zverimex ve sloganu a jak roztomilé fotky má na stránkách, je to stále jen a pouze obchod, kterému jde především o zisk. A bohužel v tomto případě na tuto tendenci doplácí především živí chovanci a poté i nezkušení majitelé. 

Zdánlivě prospěšné propagační akce, jako například nejmenovaná kampaň proti množírnám, jsou poučenému člověku k hořkému smíchu. Zamyslete se - jak asi získává obchod takové množství zvířat  do prodejen? Od malochovatelů určitě ne. Ale o tom se raději mlčí....Bohužel ale realita je výmluvná - stačí do takového obchodu jen vstoupit a jít se podívat na králíčky. Ve většině případů najdeme malé skleněné terárko plné králíčků na prašných pilinách, s málem sena a hromadou nevhodných granulí, dokonce sem tam i s morčetem.

Tito chudáčci se rodí v temných halách králicím, které nedělají nic jiného, než rodí mladé, bývají předčasně odstavení, aby byli menší a roztomilejší a lépe se prodávali (což je ovšem špatně, jelikož předčasně odstavený králík má slabší imunitu), kontakt s člověkem nulový, žádná veterinární péče....  nikdo na prodejnách netuší, jak jsou staří nebo kdy se narodili, ba co je to zač - masňák, kříženec, zakrslík, potomek sourozenců....je to fuk, hlavně že to vydělá.  

Samozřejmě při takovém množství králíčků na jednom místě, nemluvě o skutečnosti, že se zde zvířátka střídají jako na běžícím páse, se snadno rozvinou infekce, pokud už si je nepřivezou od "chovatele" - zvířátka přijíždí nacpaná v malých dřevěných bednách velice často nemocní, vyděšení a hladoví. Starat se o nemocné králíky je však příliš finančně náročné - proto je lepší je nechat zemřít, poslat zpět "chovateli" s tím, že cestu zpět nepřežijí nebo co nejrychleji prodat nezkušenému člověku, kterému králíček samozřejmě zanedlouho zemře, aby z něj káply alespoň nějaké ty korunky. Ze zkušeností vím, že kokcidioza, svraby, rýma atp. bují ve zverimexech ve velkém a pokud se najde zaměstnanec, kterému se umírajícího zvířátka zželí, raději jej bere k veterináři za vlastní finance. 

Dalším rozšířeným omylem je očekávání, že zaměstnanci prodejny skutečně dokážou člověku pomoci a poradit. Bohužel - prodavači ve zverimexu často nemívají o moc více znalostí a zkušeností než chovatel začátečník, člověku doporučí především to drahé a ne vždy vhodné. Typicky se dozvíte, že králík potřebuje klec, piliny, seno, zrní a medové tyčinky, což je samozřejmě úplně špatně a nejeden novopečený majitel se pak diví, proč skončil jeho králíček na veterině se zdravotními problémy z nevhodné stravy, když mu to přeci poradila paní "odbornice" ze zverimexu. Častokrát také rodiče kupují králíčka pro malé děti na hraní, nemaje tucha, že se nejedná o vhodné zvíře pro tuto věkovou skupinu, králíček samozřejmě malé dítě brzy omrzí, nedokáže se o něj korektně starat nebo s ním nevhodně zachází, králíčkovi se to nelíbí a je pak agresivní. Péče následně končí na rodičích, kteří stojí před rozhodnutím se o zvíře starat dalších 12 let či se jej nějak zbavit. 

Pro shrnutí - prosím, nekupujte si králíčky ze zverimexu a nepodporujte tento krutý množitelský byznys s cílem prodat co nejvíce za co nejnižší náklady. Existuje spoustu chovatelských stanic, které odchovávají svá mláďátka s láskou a ve vhodných podmínkách. Ano, králíci ze zverimexu bývají levnější, ale kvůli mnohonásobně vyšší pravděpodobnosti drahé léčby na veterině se vyplatí si připlatit za ušáka z chovné stanice. U čistokrevného králíka od chovatele má člověk jistotu, co je to zač, odkud pochází, kdo jsou rodiče a jak je ušák starý. Dále - před pořízením králíčka si prostudujte renomované zdroje (klidně i zahraniční) o správné péči o králíky, rozhodně se neptejte prodavaček ze zverimexu. Nekupujte mrňavé předražené klece, kupte raději ohrádku - je mnohem prostornější za mnohem nižší cenu. To samé Ve zverimexech kupujte maximálně seno, podestýlku, kvalitní granule Versele Laga (žádnou směsku!) a nějakou tu hračku, při pořízení králíčka samozřejmě i zbytek potřeb popsaných v článku Co vše králík potřebuje. 

Bohužel, taková je realita zverimexů, obchodů se zvířaty, které se naoko tváří jako velcí milovníci zvířat, avšak pod pokličkou skrývají holou betonovou duši obchodníka, pro kterou je zisk prioritou nad blahobytem zvířat a která provozuje nemilosrdný byznys na jejich úkor. Proto, prosím, nebuďte naivní a zjišťujte si informace, než koupíte a prohloupíte.