Jdi na obsah Jdi na menu
 


jak králíčka naučit triky

7. 12. 2020

Pokud u vás již králíček žije nějakou dobu, je na vás zvyklý a věří vám, můžete začít přemýšlet, jak váš vztah ještě prohloubit či začít s králíčkem nové společné aktivity. K tomu jsou ideální triky. Zde je důležité znovu připomenout, že králík není pes. Jedná se o jiný živočišný druh, který vyžaduje jiný přístup. Samozřejmě každý jedinec je jiný, mně se však nejvíce ze všeho osvědčilo používat pohyby rukou při "výcviku" králíčků spíš než hlas. Svou roli v tom pravděpodobně hraje skutečnost, že králíci jsou tišší a dorozumívají se mezi sebou především řečí těla, zatímco psi používají i hlasovou komunikaci, a proto se lépe dokáží naučit reagovat na hlasové povely. 

Základem všeho je naučit králíčka vnímat pohyby vaší ruky, což jde nejlépe přes pamlsek. Pokud si ušák zvykne, že máte v rukou pamlsky, bude za nimi běhat a nakonec už ani nebudete muset neustále držet pamlsek. Samozřejmě po dobře vykonaném cviku/snaze je odměna nutností. Různé cviky jsou také výhodné, pokud váš králíček nemá rád dotyk např. na bříšku a vy mu jej chcete prohlédnout. Všechny cviky je třeba denně opakovat a za nějaký čas sami uvidíte, že králíček už bude hezky vědět, co po něm chcete.

Panáčkování 

Pokud chcete králíčka naučit panáčkovat na povel, vezměte do ruky pamlsek, ten mu ukažte a poté, co jej zaregistruje, přesuňte ruku nad jeho hlavu (tak aby na ní stále viděl). Pokud dáte ruku dostatečně vysoko, váš králíček se přirozeně postaví na zadní nožky, aby na pamlsek dosáhl. Jakmile to udělá, pamlsek mu dejte a pochvalte ho. Postupně se naučí takhle panáčkovat na povel ruky i bez pamlsku.

Zůstaň 

Zde ke králíčkovi přistoupíme bez pamlsku a nastavíme mu dlaň před nos. Králíček se pravděpodobně posadí a začne vám ruku očichávat. Pokud zůstane u ruky a nepokusí se jít za vámi, tak mu můžete dát pamlsek. 

Fuj

Povel fuj je užitečný, pokud nechceme, aby králíček něco okusoval a je zároveň jeden z mála zvukových povelů. Když králíček začne dělat něco, co se vám nelíbí, tleskněte a řekněte důrazně fuj. Pokud toho králíček nechá, pochvalte ho a dejte mu pamlsek. Někteří králíčci s tímto povelem mívají problém kvůli jejich tvrdohlavé a nezávislé přirozenosti. Je třeba být trpělivý a pokud vás králík ignoruje, jemně ho rukou odšoupněte.

Přivolání 

Situace - králík sedí na druhé straně místnosti a my chceme králíčka k sobě přivolat. Vezmeme si do ruky pamlsek a upoutáme na sebe králíčkovu pozornost (poklepeme na zem a zamlaskáme, popř. zavoláme jménem). Pokud k vám králíček přiběhne, dejte mu pamlsek a pochvalte. 

Kolečko

Pokud králík již sleduje ruce, můžeme jej naučit např. kolečko. Získáme si králíčkovu pozornost a prstem obepíšeme ve vzduchu kolečko tak, aby váš prst králík následoval a otočil se kolem dokola s ním. Králíčka odměníme.

Vyskočení na klín 

Posadíme se na zem, vezmeme si pamlsek a poklepeme na klín. Králíček by měl mít tendenci se na vás sápat. Počkejte, až na vás vyleze celý a poté jej odměňte. 

Pac 

Přimějte králíčka, aby panáčkoval a pak zvedněte pamlsek o něco výš, aby na něj králík nedosáhl. Druhou ruku mu položte pod přední tlapku a králíček se o vás pravděpodobně zapře, aby dosáhl pro pamlsek. Jakmile to udělá, dejte mu pamlsek.

Pusinka

Pusinku učím tak, že si do úst umístím sušené ovoce, sehnu se ke svému králíčkovi a poklepu na pusu. Králíci se zdraví třením nosu, takže by jej měl automaticky přitáhnout váš obličej. A jakmile ucítí pamlsek, vezme si jej.

Základy králičího hopu 

Sledování ruky se hodí při výcviku králičího hopu. Vodič králíkovi ukazuje, kam má běžet a králík sleduje jeho ruku. Dále je hop už jen o tréninku, schopnostech králíčka a jeho chuti.