Jdi na obsah Jdi na menu
 


kastrace

17. 2. 2021

Kastrace, neboli de-sexing, je proces při kterém chirurgicky odstraníme orgány rozmnožovací soustavy či jejich části. Jedná se o běžně praktikovaný úkon. U samic se dělá tzv. ovarihysterektomie, neboli odstranění dělohy i vaječníků. U samce se odstraňují varlata. Úkon se provádí pod celkovou anestezií. Existují různé názory na tuto problematiku, především u psů. Králíci se kastrují převážně ze tří důvodů - kvůli nežádoucímu chování, ze zdravotních důvodů a k zabránění nechtěné březosti. 

Po dosažení věku adolescence u mladého králíka začnou být aktivní pohlavní orgány, které zaplaví jeho organismus hormony. Tyto hormony mají vliv na chování a jejich hladina je zpravidla vyšší než u dospělého králíka. Proto dospívající a dospělí králíci často vykazují nežádoucí chování jako značkování močí a bobky, kopulování na lidech či jiných domácích mazlíčcích, teritorialita, falešné březosti či agresivita vůči jiným králíkům. Kastrace pomůže tyto problémy odstranit, není to však náhražka za čas, který je nutné s králíčkem strávit pro vybudování důvěry. 

Dalším důvodem bývá prevence nechtěné březosti. Pokud chceme chovat společně králíky opačného pohlaví, je nutné oba jedince vykastrovat. Nekastrovaní jedinci rozdílného pohlaví by se nekontrolovaně množili a pokud by byl vykastrován jen jeden, druhý nekastrovaný jedinec by jej obtěžoval či napadal. 

Třetím a nejdůležitějším bodem jsou důvody zdravotní. Bohužel, výzkumy ukazují, že starší králíci a zejména samice, jsou velmi náchylné na rakovinu rozmnožovací soustavy. Situace se má tak, že samice ve věku kolem 5ti let mají 80% šanci výskytu rakoviny dělohy či mléčných žláz, samice okolo 10 ti let pak téměř 100%. Králičím samcům zase hrozí rakovina varlat. Králíci jsou zvířata, která se v přírodě dožívají maximálně 3 let s mimořádně aktivní rozmnožovací soustavou a rychle se dělící buňky jsou velmi náchylné na vznik rakovinného bujení. Proto je třeba provést adekvátní zákrok, přejeme-li si, aby s námi králíček byl více než 5 let. 

Samozřejmě existují i rizika této procedury, a to zejména operace samotná. Králíci mají velmi rychlý metabolismus, proto je u nich anestezie riziková a může dojít ke komplikacím, které mohou být i fatální. Dále se králíček nemusí rozjíst po operaci, rána se může zanítit, může dojít k vnitřnímu krvácení... avšak tato rizika jsou s množstvím výhod, které kastrace u králíků přináší, nesrovnatelná. 

Pokud chceme navýšit pravděpodobnost, že zákrok proběhne hladce, objednáme se na dobrou kliniku, která má specialistu na drobné savce (králíky) a provádí inhalační anestezii. Injekční totiž představuje větší zátěž pro králíčkova játra a ledviny. Trvejte také na důkladném předoperačním vyšetřením. Králíci by se měli kastrovat ve věku 6 měsíců až 3 roky, samozřejmě čím dřív, tím lépe. Čím je králík starší, tím větší riziko u něj anestezie představuje.