Jdi na obsah Jdi na menu
 


krmení

Jakožto býložravec, který potravu zpracovává kvašením v tlustém střevě, musí králík neustále přijímat potravu, což v přírodě dělá (až 70x denně!). Nechuť k jídlu u králíka téměř vždy signalizuje vážný problém a delší hladovění často končí smrtí. V přírodě králík baští převážně luční traviny a jiné rostliny, jejichž široká rozmanitost zajišťuje dostatečný příjem všech potřebných látek. Naše role v tomto ohledu spočívá v tom, že se zvířatům chovaným v zajetí snažíme poskytnout stravu co nejvíce podobnou tomu, co by jedli v přírodě s ohledem na živiny. Podobně jako u jiných býložravců se králičí strava dělí na krmivo objemové a krmivo doplňkové. Krmivo objemové tvoří v domácích podmínkách seno, krmivo doplňkové jsou granule, případně pamlsky (obojí si rozebereme níže). Je důležité si především uvědomit, že mnoho králičích nemocí je zapříčiněno nevhodnou stravou. Zde si rozebereme, jak bychom měli králíka správně krmit, aby zůstal zdravý a spokojený. 

Objemové krmivo - Seno

Jakožto objemové krmivo by mělo kvalitní seno tvořit většinu stravy dospělého králíka. Pamatujte, že by měl mít váš králík seno neustále k dispozici. Konzistence sena zabraňuje hromadění chlupů v žaludku, podporuje správný pohyb střev, absorbuje nebezpečné plyny a nutí králíka přežvykovat, čímž se rovnoměrně obrušují jeho stoličky. Kvalitní seno by mělo být voňavé, zelené s různými druhy lučních rostlin. Pokud možno co nejméně prašné, aby nedráždilo nos a oči králíčka. V žádném případě by nemělo být vlhké či mokré, jelikož takové seno velmi rychle zplesniví. Nikdy nekrmíme plesnivým ani shnilým senem - toxiny produkované plísněmi u králíka vyvolávají těžké trávicí problémy. Žlutá barva často signalizuje stáří či nízkou kvalitu. Za sebe doporučuji seno značky pan Malina. 

Voda

Vodu je dobré měnit každý den, zvláště pak v létě, abychom zabránili tvorbě řas. Vodu může mít králíček jak v misce, tak v napáječce, avšak většina lidí preferuje napáječky, jelikož vodu v ní nemůže ušák znečistit podestýlkou či převrhnout. Králík musí mít přístup k vodě po celý den, která musí být pitná a pokojové teploty. Někteří majitelé přidávají do vody přípravek Acidomid proti tvorbě řas a mikrob, který je k dostání ve zverimexech, avšak někteří králíci vodu s ním nepijí. Pokud si lámete hlavu s tím, jak králíčka naučíme pít z napáječky, věřte, že dřív nebo později králíček pochopí, že pokud se dotkne čumáčkem kuličky, vyteče z ní voda a bude činnost opakovat. 

Doplňkové krmivo - Granule

U dospělého králíka jsou granule pouze doplněk - to znamená, že by měl dostávat maximálně hrst denně a jsou i lidé, kteří svého ušáka nekrmí granulemi vůbec. Lze krmit 1x či 2x denně. Je zásadní si při výběru granulí uvědomit, že je nelze vybírat dle vzhledu a barevnosti či atraktivity obalu - takové granule právě bývají ty nejméně vhodné. Pokud vybíráme granule, měli bychom se především dívat na jejich složení. Pamatujte, že kvalitní granule by neměly obsahovat obilniny, semena ani ořechy! Ani jedno z toho totiž nepatří do denní stravy králíka a přispívá k přerůstání zubů či obezitě. Také by neměly obsahovat živočišnou moučku, mléko, vejce ani med a pokud možno ani konzervanty a barviva. Dospělí králíci jsou poměrně náchylní k tvorbě močových kamenů, proto musíme sledovat vápník - neměl by přesáhnout 1%, stejně tak vitamín D3, který by měl být zastoupen v méně než 1500 jednotkách. Tuk by neměl přesáhnout 1,5%. Naopak by krmivo mělo obsahovat 18% a více vlákniny a bílkovin. V žádném případě nekupujeme granule pro výkrm masných králíků či granule s antibiotiky!Jako vhodné krmivo pro dospělé králíky mohu doporučit Cuni Complete od značky Verselle laga. 

Mladému králíčkovi (méně než 7 měsíců) pak pořizujeme juniorské granule a ty by měl mít ušák k dispozici neustále, jelikož mladý králík potřebuje velké množství živin, zvláště pak vápníku a fosforu pro růst a vývin kostí. Po dosažení 7 měsíců přecházíme na krmný režim dospělého králíka. 

Zde zase doporučuji krmivo Cuni Junior od značky Verselle laga. Granule jsou vyráběny tak, aby králíkům chutnaly, proto jsem se setkala s problémem, že je má dospělá samička upřednostňovala před senem, kterého nejedla dostatek, což vyústilo v zažívací problémy. Zde se mi osvědčilo výrazně ubrat množství granulí, které ušákovi podávám a jemu tak nezbyde nic jiného, než zahnat hlad senem. Někteří králíci odmítají kvalitní granule. Tak se často stává v případě, pokud si doneseme domů králíčka ze zverimexu, který byl krmen nekvalitní stravou či se poučení majitelé rozhodnou poskytnout staršímu králíčkovi lepší stravu. Králíci jsou konzervativní zvířátka a proto lze tento problém vyřešit pomocí toho, že do původního krmení každý den přimícháme o něco víc nových granulí a králíčkovi postupně přestane vadit, že již dostává jen ty nové.

(VPRAVO: Takto by mělo vypadat kvalitní krmivo - granulovaná podoba zajišťuje rovnoměrný obsah živin, VLEVO: Takové složení by krmivo pro králíky mít nemělo)

Zelenina a ovoce


Zelenina je pro králíčka důležitá, protože mu dodává minerální látky, vitamíny a vlákninu, které by normálně našel v luční trávě, bylinách apod. Pokud nemáme možnost králíka krmit pro něj přirozenou stravou = čerstvou luční trávou, je zelenina tou nejvhodnější náhražkou a také zajišťuje pestrost jeho stravy. Ovoce je pak vhodné podávat v menších množstvích, jelikož většinou obsahuje velké množství cukru. 

Králík by měl dostávat zeleninu, případně ovoce, každý den a to v dávce 2 plné hrsti (150-200g/kg váhy králíčka).

Je třeba dát pozor, aby nebyla zelenina či ovoce:

- zapařené ( proto jej není vhodné skladovat v igelitu v teple, králík se může nadmout), příliš studené z lednice ( může způsobit zažívací problémy), nahnilá nebo plesnivá (toxiny jsou nebezpečné pro játra a ledviny), chemicky ošetřená - před podáním ovoce/zeleninu vždy opláchneme

Méně je vždy více i v tomto případě. Pokud králíčkovi zařazujeme zeleninu či ovoce do jídelníčku, začneme menším množstvím (mrkev, petržel, celer...) a jestliže nepozorujeme žádné zdravotní problémy u ušáka, množství postupně zvětšujeme. U mladého králíčka začínáme podávat čerstvou potravu až po 7. týdnu života.

Vzhledem ke skutečnosti, že každý druh zeleniny a ovoce obsahuje jiné živiny, je vhodné sestavit zeleninový jídelníček, který bude obsahovat jiný druh zeleniny a ovoce na každý den či namíchat zeleninový a ovocný salát ze 3-5 druhů zeleniny a ovoce.

Vhodná zelenina

- artyčok, brokolice, celer, cuketa, čekanka, dýně, fenykl, chřest,kapusta,polníček, kukuřice, květák, mangold,mrkev - nať i kořen, okurka, pak choi, pastiňák, paprika (jen plod- rostlina obsahuje jedovatý solanin), petržel - nať i kořen, romanesko, rukola, rajče (jen plod- rostlina obsahuje jedovatý solanin),řepa, ředkvička (listy), salát, špenát, štěrbák, topinambur, zelí ( může nadýmat!)

nevhodná zelenina:

-lilek,brambory, pažitka, cibule, česnek, ředkvička ( bulva), řeřicha, luštěniny, feferonky, chilli, porek, jarní cibulka

Vhodné ovoce

-ananas, angrešt, banán (větší množství může vyvolat zácpu, plus je velmi sladký),borůvky, broskev (vyndat pecky - obsahují kyselinu kyanovodíkovou), hroznové víno, hruška, jablko (vyndat jadérka - obsahují kyselinu kyanovodíkovou), jahody, kiwi, kokos, nektarinka (vyndat pecky - obsahují kyselinu kyanovodíkovou),maliny, meloun, meruňka (vyndat pecky - obsahují kyselinu kyanovodíkovou),ostružiny, šípky, švestka (vyndat pecky - obsahují kyselinu kyanovodíkovou), rybíz, třešně (vyndat pecky - obsahují kyselinu kyanovodíkovou),višně (vyndat pecky - obsahují kyselinu kyanovodíkovou)

Nevhodné ovoce

- exotické ovoce (avokádo, mango, liči, kumquat ect.)

Vhodné byliny a dřeviny

Dřeviny

- Borovice, brusnice borůvka, bříza bělokorá, buk lesní, granátovník, habr obecný, hloh, javor, jasan, jilm horský, jedle, líska obecná, lípa srdčitá, olše lepkavá, Ostružiník maliník, ostružiník křovitý (ostružina), slivoň hrušeň, slivoň jabloň, srstka angrešť, rybíz alpinský, smrk, topol,vrba

Byliny

- anýz, bazalka, bojínek, bršlice kozí noha, brutnák lékařský, chrpa, heřmánek,hluchavka, jahodník, jetel, jitrocel, kokoška patuší, kontryhel, kopr, kopretina, kopřiva dvoudomá, koriandr, kostival lékařský, kostřava, libeček, lipnice, majoránka, máta, meduňka, oregáno, pelyněk, petržel, psárka, rozmarýn, řebříček, sedmikráska, sléz, smetánka lékařská (pampeliška), slunečnice, srha, šalvej, šťovík, třezalka, tymián, vojtěška

nevhodné byliny a dřeviny

Dřeviny

- bez, cedr, citrusy, dub, durman, fíkovník, jalovec, jírovec maďal, oleandr, ořešák královský, pámelník bílý, ptačí zob obecný, rododendron, svída, škumpa, šeřík, tis červený, trnovník akát, zerav západní/východní (túje), zlatý déšť

Byliny

- exotické zahradní (břečťan, tulipán, cesmína, lilie) a pokojové rostliny ( agáve, begonie, vánoční hvězda), rostliny z čeledi pryskyřníkovitých, liliovitých a kapradiny

Pamlsky

Nejlepšími pamlsky jsou pro králíčka přírodní produkty jako např. sušené ovoce, rozinky, oříšky (pozor - ne ty vlašské!), ovesné vločky a semínka. Pamatujte však, že zmíněné věci jsou pamlsky a ušák by tak neměl dostávat více než 5 kusů denně (v případě oříšků, semínek a vloček nedoporučuji denně - jsou příliš tučné a hrozí obezita) 

Můžeme králíčkovi podávat i komerční pamlsky, pokud splňují následující kritéria:

- neobsahují mléko, neobsahují drůbeží moučku či jiné živočišné produkty, neobsahují med

Krom toho nikdy králíčkovi nedáváme žádné lidské jídlo a syrové pečivo. Stejně tak není třeba všelijakých přídatných vitamínů a minerálů (např. solný liz, minerální kostky) - správně krmený králík by měl mít všeho dostatek a přidané minerály či vitamíny můžou ušákovi způsobit naopak zdravotní problémy.