Jdi na obsah Jdi na menu
 


ubytování

Ať už se rozhodneme umístit králíčka do klece, králíkárny nebo ohrádky, je třeba nejdříve vybrat vhodné místo. Ideálně by se mělo jednat o místo, kde není příliš hlučno, není průvan ani prudké slunce, které je na úrovni podlahy, aby mohl králíček svévolně chodit do ubikace a zpět. Také by se mělo nacházet v místnosti zabezpečené proti králíčkovi ( jak na to viz. soužití a ochočení králíka). Nedoporučuji umístit králíka do vašeho pokoje, jelikož má králík jiný spánkový režim než člověk a budil by nás ( králíci přes den zpravidla pospávají a nejaktivnější jsou v podvečer)

Je třeba mít na paměti, že králík chovaný v kleci, králíkárně i v ohrádce by měl mít minimálně 4 hodiny denně možnost opustit svou ubikaci (neplatí pro nově přinesené mládě - viz soužití a ochočení). Králík je zvíře, které potřebuje hodně pohybu a do klece na trvalo tedy stejně jako pes či kočka rozhodně nepatří! Nejlepší variantou vůbec, pokud je to možné, je trvale umožnit králíkovi neomezený pohyb. Jak se dočtete ve článku Soužití a ochočení, králík je čistotný a může se naučit chodit na toaletu, díky čemuž není chov králíka v domácnosti na volno nikterak méně příjemný než např. chov psa či kočky. Králíčka chovejte výhradně v domě, venkovní chov příliš nedoporučuji - zakrslí králíci nejsou příliš dobře schopni zvládat drsné podnebí venku a hrozí umrznutí či zápal plic. Dalším rizikem jsou predátoři jako kočky, psi, draví ptáci, lišky, kuny a lasičky nebo potkani, kteří jsou mnohdy schopni se dostat i do zavřené králíkárny...

Vybavení ubikace

  • záchůdek (doporučuji klasický kočičí záchod, rohové jsou často pro dospělého králíka příliš malé - králík by měl být schopný se v záchůdku bez problému otočit, pokud má králík tendence záchůdek převracet a vysypávat, umístíme do něj placatý kámen, který jej zatíží)
  • miska na vodu a napáječka ( pokud možno zvolíme misku - u napáječky hrozí dehydratace či akumulace mikrob, u misky však zvolíme těžkou keramickou, aby nebyl ušák schopný jí převrátit, což králíci s oblibou dělají)
  • miska na krmení (též nejlépe těžká, aby jí králík nemohl převrátit)
  • jesle na seno (velké, kovové se širokými mřížemi, umístíme nad záchůdek)
  • úkryt, domeček (dřevěný - plastový by králík mohl rozkousat a ucpat si střeva plastem)
  • kobereček do ubikace proti otlakům
  • podestýlka do záchůdku (nejlépe lisované dřevěné granule - např. cats best nebo hypoalergenní Asan) 
  • kvalitní seno a krmivo (viz. krmení)

Vybavení venku z ubikace

  • hračky - dřevěné klacíky, kuličky, míček, rulička od toaleťáku, karton....
  • pokud máme klouzavou podlahu (parkety, dlaždice, dřevo atp.), pořídíme králíčkovi malý koberec i mimo ubikaci, aby měl kde ležet po běhání a dovádění :-)

      Králičí teritorium

Dospělí nekastrovaní králíci jsou velice teritoriální zvířata a nelibě nesou, pokud jim saháme do ubikace v jejich přítomnosti či po miskách a mohou nás i kousnout či škrábnout. Toto chování neznamená, že nás králíček nemá rád, pouze si chrání své soukromí a neumí mluvit - jako kdyby vám někdo vtrhnul do pokoje a vy jste byli němí... Proto mu doplňujeme krmení či čistíme toaletu pouze když se nachází mimo ubikaci, abychom se vyhnuli zbytečnému zranění. Také rozsévání bobků je způsob, jak si králíci značí teritorium (podobně jako psi močí na patníky). Králíčka za toto chování nekárejte, nejedná se o špatné hygienické návyky, ale přirozené chování.Teritoriální bobky se liší od špatných hygienických návyků tím, že se skutečně jedná o bobky rozeseté na velké ploše na rozdíl od hromádek, které patří do záchůdku. Pokud se nám toto chování nelíbí (někteří nekastrovaní králíci, zvlášť samci, mohou i rozstřikovat moč - viz. soužití a ochočení), rozhodněte se pro kastraci králíčka, která toto chování často omezí stejně jako teritoriální agresivitu. 

Hygiena

Podestýlku v záchůdku měníme nejlépe 2-3x týdně, abychom předešli zápachu a špatné hygieně. Minimálně 1x týdně toaletu umyjeme mýdlem a teplou vodou a vymyjeme i misku na krmivo. Napáječku či misku na vodu umýváme a měníme každý den.  

Králičí hračky a hlavolamy - tipy

Králíčci jsou velice hraví a proto je dobré jim poskytnout zábavu, aby se nezačali nudit a chovat problémově. Též mají rádi hlavolamy. Dokáží si skutečně vyhrát snad se vším - dřívka, kapesník, šiška, záchodová rulička, větvička, balonek.... a je to věru roztomilá podívaná, jak si s hračkou pohazují, přenáší jí, hrabou. Je však důležité nedávat králíčkům na hraní nic, co kdyby roztrhal a snědl/okousal, by mu mohlo ublížit.  Hlavolamy lze koupit i vyrobit. Nejlepší je schovat pamlsky do kapesníku či do plastového kelímku / případně do papírové ruličky a nechat králíčka, aby se pokoušel jídlo z předmětu dostat. Dávejte však pozor, aby kapesník nepozřel.