Jdi na obsah Jdi na menu
 


úvahy před rozmnožováním vašeho králíka

8. 11. 2011

Téměř každého chovatele králičí holčičky zpočátku láká představa mít doma hrstku malých chlupatých kuliček. Ano, králíčátka jsou roztomilá, ale to není vše. 

Měli bychom si promyslet, zda máme čas a možnosti navíc se o březí samici starat a zvládat případné problémy s mláďaty (např. umělý odchov, pokud se samice o králíčky málo stará). Další otázkou potom je co s mláďaty - každému z nich bychom měli najít milující domov a pochybuji, že byste byli ochotní se starat o dalších 5 mláďat (samozřejmě bychom museli oddělit/vykastrovat samice a samce). Ujistěte se, že všichni členové domácnosti souhlasí s odchovem mláďat vašeho králíka a že je vaše samice je starší 7 měsíců. Nepřipouštějte sourozence, zvyšujete tak riziko genetických vad. 

K tomuto tématu bych také ráda řekla, že za sebe jsem proti množení králíků a u některých článků na toto téma musím čerpat z jiných zdrojů, neboť jsem sama králíky nikdy nemnožila a ani nehodlám. Králíčků je bohužel nadbytek a tak, prosím, jestliže neplánujete zakládat chovatelskou stanici, králíčky nemnožte. Tato rubrika je především koncipována jako pomoc majitelům, jejichž samička měla nehodu či si jí již domu březí přinesli.