Jdi na obsah Jdi na menu
 


vývoj mláďat

8. 11. 2011

1-4. den

Králíci, jak již bylo řečeno, se rodí slepí, hluší a holí, zcela odkázáni na péči matky. Váží okolo 25 g a měli by mít plná, kulatá bříška.Většinu času spí schoulení v hnízdě, potřebují hodně tepla.  Samice je krmí 1x za 24 hodin, většinou v noci. Postaví se nad hnízdo, mláďata si lehají pod ní a sají. Po krmení samice mladým olizuje bříško a stimuluje vyprázdnění. Prvních pár dní produkuje samice tzv. mlezivo, které obsahuje spoustu živin a důležité protilátky, čímž pomáhá mláďatům vytvořit si imunitu. 

5.-8. den

V této době králíčata zůstávají slepá a hluchá, avšak rychle přibývají na váze a jejich tělo se pokryje srstí. 

9.-11. den 

Králíčkům se otevírají uši a oči. Také začínají požírat vánočky, které jim nechává maminka v hnízdě, čímž se jejich střeva osídlí správnou mikroflorou a králíčci se zřejmě tak učí, jaká má být jejich budoucí strava.

14 dní

Věk, ve kterém mláďata poprvé začínají opouštět hnízdo a objevují se i první snahy o čištění srsti. V tomto věku začínají i ochutnávat seno, ačkoliv jejich stravu stále tvoří převážně mléko. 

21 dní

Třítýdenní králíčci už mají lepší koordinaci, požírají vlastní vánočky. Podíl sena ve stravě roste. 

4-5 týdnů

Zkusíme mláďatům nabídnout kvalitní juniorské granule a alfafové seno. V této době již začíná převažovat pevná strava, matka přestává produkovat mléko. Pro správný vývoj potřebují mláďata hodně pohybu, necháváme je běhat spolu s matkou. V tomto věku také králíčky zvykáme na doteky a hlazení a učíme je na toaletu. 

6.týden

Mláďata ještě tu a tam sají mléko od matky, ale jejich trávení je nyní již plně uzpůsobené k přijmu pevné stravy.

7-8. týden

Mláďata již zpravidla jedí pouze pevnou stravu a jsou připravena na odstav. V tomto věku je také preventivně přeléčíme proti kokcidioze, abychom jim později mohli zařadit do jídelníčku i zeleninu. 

12. týden

Doba, kdy samci pohlavně dospívají a je nutné je oddělit od samiček. Samičky pohlavně dospívají o něco později, kolem 4. měsíce, ale nedoporučuje se připouštět do 8. měsíce, jelikož dřívější březost by mohla mít negativní vliv na vývoj samičky.

3.-5. měsíc 

Doba puberty. Podobně jako u lidských adolescentů, i králičí puberťáci začnou mít svou hlavu a zkoušet, co si mohou dovolit. Společně s pohlavním dospíváním může být jejich chování skutečně problematické - králice začínají být teritoriální, samci se pokouší nás obskočit nebo rozstřikují moč. Proto se v tomto období doporučuje kastrace, neplánujeme-li králíka uchovnit.

7. měsíc a více

Králíci dospívají kolem 7. měsíce, což je zároveň vhodná doba pro kastraci a pro přechod na stravu pro dospělého králíka (viz. králičí strava). Králíky připouštíme maximálně do 4 let. Mohou se dožít až 12 let.